Skip to content

Καλώς ήρθατε στο σύγχρονο κόσμο

Ιουλίου 5, 2007

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας, υπάρχουν 12,3 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς σε όλο τον κόσμο, παρά το γεγονός ότι η σκλαβιά – θεωρητικά πάντα – για περισσότερο από 100 χρόνια, έχει καταργηθεί. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν, ότι η σύγχρονη σκλαβιά αποτελεί ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα.

Δύο πρόσφατα γεγονότα, από γρήγορο ψάξιμο στο διαδίκτυο, που αποτελούν παραδείγματα του προβλήματος:

Η απελευθέρωση 31 εργατών από Κινέζικο εργοστάσιο πλινθοδομής. Οι άνθρωποι ζούσαν σαν σκλάβοι, δούλευαν 20 ώρες την ημέρα με μόνη ανταμοιβή ψωμί και νερό, ήταν βρώμικοι και έφεραν εγκαύματα στο σώμα τους, από τα ζεστά τούβλα. Κάποιοι από αυτούς δεν μπορούσαν να θυμηθούν και πολλά πράγματα πέρα από το όνομά τους, εξαιτίας της τραυματικής τους εμπειρίας ….. ή μηχανισμός άμυνας, αναρωτιέμαι εγώ.

Στη Βραζιλία οι αρχές απελευθέρωσαν πάνω από 1100 ανθρώπους που εργάζονταν σε συνθήκες σκλαβιάς σε φυτεία ζαχαροκάλαμου. Συνολικά, το 2006, οι αρχές απελευθέρωσαν 3.308 άνδρες, γυναίκες και παιδιά από συνθήκες παρόμοιας εργασίας σε ολόκληρη τη Βραζιλία. Εκτιμάται ότι 25000 – 40000 άνθρωποι υφίστανται τέτοιες συνθήκες εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Το πρόβλημα θα νόμιζε κανείς ότι αφορά μόνο τριτοκοσμικά κράτη, όμως στη λίστα των κρατών με κρούσματα σύγχρονης σκλαβιάς συγκαταλέγονται χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής.

Και τα προβλήματα δεν αφορούν τη σύγχρονη σκλαβιά και τα στοιχεία για την παιδική εργασία και το σωματεμπόριο είναι ανησυχητικά.

Περισσότεροι από 600 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο (22% του συνόλου) εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες, με τους Περουβιανούς να βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου και τους Βρετανούς πρώτους μεταξύ των πλουσίων χωρών, ανακοίνωσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Πως λοιπόν μια κοινωνία, που δεν μπορεί να διαφυλάξει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμα και σήμερα, έχει την απαίτηση να λέγεται ανώτερη?

Διαβάζοντας όλα αυτά δεν μου προκαλεί πλέον μεγάλη εντύπωση ότι τα θέματα της προστασία του περιβάλλοντος, όπως ο περιορισμός των ρύπων παγκοσμίως για την εξάλειψη του φαινόμενου του θερμοκηπίου, η προστασία των δασών, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, αφού δεν μπορούμε να διορθώσουμε τα βασικά. Είμαστε άξιοι των επιλογών μας.

2 Σχόλια leave one →
 1. Ιουλίου 12, 2007 3:31 μμ

  Είμαστε όντως άξιοι των επιλογών μας;

  Μήπως κάποιος άλλος επέλεξε από εμάς για μας;

  Δεν είμαι οπαδός της αμοιρίας ευθυνών για τα άτομα και τις κοινωνίες αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι κύρια αιτία για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας είναι ένα σύστημα που καλλιεργεί και γιγαντώνει τις αρνητικές πλευρές του ανθρώπου ενώ καταπιέζει τις θετικές.

  Πάντως, για να μην το πάμε μακρυά, και στην Ελλάδα έχουμε ανθρώπους σε καθεστώς σκλαβιάς ή μάλλον σε ακόμη χειρότερο καθεστώς από αυτό (θύματα trafficking).

 2. Ιουλίου 12, 2007 3:57 μμ

  Σ’ αυτό που λες έχεις μεγάλο δίκιο, σίγουρα έχουμε δικαίωμα επιλογής και το κάνουμε – τώρα γιατί υπερισχύουν τα αρνητικά – αναρωτιέμαι και εγώ. Τα στοιχεία για την εμπορία ανθρώπων και στην Ελλάδα είναι ανησυχητικά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: