Skip to content

Όλα τα ζώα είναι ίσα αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα

Δεκέμβριος 11, 2007

Οι εντολές γράφτηκαν στον πασαλημένο με πίσσα τοίχο, με μεγάλα άσπρα γράμματα που θα μπορούσαν να διαβαστούν από τριάντα μέτρα. ΄Εγραφαν τα εξής:

ΟΙ ΕΠΤΑ ΕΝΤΟΛΕΣ

 1. Οτιδήποτε περπατάει με δυο πόδια είναι εχθρός
 2. Οτιδήποτε περπατάει με τέσσερα πόδια είναι φίλος
 3. Κανένα ζώο δε θα φορά ρούχα
 4. Κανένα ζώο δε θα κοιμάται σε κρεβάτι
 5. Κανένα ζώο δε θα πίνει ποτά
 6. Κανένα ζώο δε θα σκοτώνει οποιοδήποτε άλλο ζώο
 7. Όλα τα ζώα είναι ίσα.

Η δουλειά για την οργάνωση των υπολοίπων ζώων στη φάρμα, έπεσε φυσικά πάνω στα γουρούνια, που ήταν γενικά αναγνωρισμένα σαν τα πιο έξυπνα ζώα.

Όλο εκείνο το χρόνο τα ζώα δούλεψαν σαν σκλάβοι. Αλλά ήταν χαρούμενα στη δουλειά τους. Δεν λυπήθηκαν καμιά προσπάθεια ή θυσία, σιγουρα οτιδήποτε έκαναν ήταν για κέρδος δικό τους και των άλλων του είδους τους, που θα ερχόταν μετά και όχι για μια ομάδα τεμπέληδες, κλέφτες ανθρώπους.

Ολόκληρη την άνοιξη και το καλοκαίρι δούλεψαν 60 ώρες την εβδομάδα και τον Αύγουστο ο Ναπολέοντας (ένα από τα γουρούνια) ανήγγειλε ότι θα δούλευαν και τα απογεύματα της Κυριακής. Αυτή η δουλειά ήταν αυστηρά εθελοντική, αλλά οποιοδήποτε ζώο έλειπε θα είχε συσσίτιο μειωμένο στο μισό.

 

Ήταν εκείνη περίπου την εποχή, που τα γουρούνια ξαφνικά μετακόμισαν στο σπίτι της φάρμας και εγκαταστάθηκαν εκεί. Ξαφνικά τα ζώα θυμήθηκαν ότι είχε περάσει τις πρώτες μέρες ένα ψήφισμα αντίθετο και πάλι ο Φωνακλάς (ένα άλλο γουρούνι) μπόρεσε να τα πείσει ότι δεν ήταν αυτή η περίπτωση. Ήταν απόλυτη ανάγκη, είπε, τα γουρούνια, που ήταν το μυαλό της φάρμας, να έχουν ένα ήσυχο μέρος να δουλεύουν. Επίσης ταίριαζε περισσότερο στην αξιοπρέπεια του αρχηγού(τώρα τελευταία είχε αρχίσει να μιλά για το Ναπολέοντα με τον τίτλο «Αρχηγός») να ζει σε ένα σπίτι παρά σε ένα απλό αχούρι.

Τα χρόνια πέρασαν. Οι εποχές έρχονταν και έφευγαν και μαζί τους η σύντομη ζωή των ζώων. Ήρθε καιρός που δεν ζούσε κανένας πια να θυμάται τις μέρες τις παλιές πριν την επανάσταση, εκτός από την Κλόβερ, τον Βενιαμίν, τον Μωϋσή, το κοράκι και μερικά γουρούνια.

Η Φάρμα έδειχνε πως είχε κάπως πλουτίσει, χωρίς αυτό να κανει τα ίδια τα ζώα πιο πλούσια – εκτός βέβαια από τα γουρούνια και τα σκυλιά.

Ο Βενιαμίν ένοιωσε ένα μουσούδι ν’ ακουμπά στον ώμο του. Γύρισε και κοίταξε. Ήταν η Κλόβερ. Τα γέρικα μάτια της φαίνονταν πιο θαμπά από ποτέ. Χωρίς να πει τίποτα, τον τράβηξε απαλά από την ουρά και τον οδήγησε στην άκρη του στάβλου, όπου ήταν γραμμένες οι επτά εντολές. Για ένα δυο λεπτά στάθηκαν και κοίταζαν τον πισσωμένο τοίχο με τ’ άσπρα γράμματα. «Δεν βλέπω πια πολύ καλά», είπε τελικά. «Ακόμα και όταν ήμουν νέα δεν μπορούσα να διαβάσω τι έγραφε εκεί πέρα , αλλά μου φαίνεται πως ο τοίχος είναι διαφορετικός. Πές μου Βενιαμίν, οι επτά εντολές είναι ίδιες όπως και πριν;»

Για μια και μοναδική φορά ο Βενιαμίν αποφάσισε να παραβεί τον κανόνα του και της διάβασε ό,τι ήταν γραμμένο στον τοίχο. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο εκεί εκτός από μια και μοναδική εντολή. Έγραφε:

«Όλα τα ζώα είναι ίσα αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα»

(Αν τα παραπάνω κείμενα σας φέρνουν στο μυαλό πρόσωπα ή καταστάσεις από τη σημερινή ανθρώπινη πραγματικότητα, σας πληροφορώ ότι είναι αποσπάσματα από το βιβλίο του Τζωρτζ Όργουελ «Η φάρμα των ζώων» που γράφτηκε το 1944 … και δυστυχώς διαπιστώνω με οργή και θυμό ότι πάντα θα υπάρχουν κάποια ζώα που θα είναι πιο ίσα από τα άλλα, παρ’ όλους τους αγώνες για ισότητα και δικαιοσύνη που έχουν δοθεί και συνεχίζουν να δίνονται… )

One Comment leave one →
 1. franky permalink
  Δεκέμβριος 12, 2007 11:23 πμ

  Ναι, έτσι είναι!
  Κάποια ζώα είναι πιο ίσα από κάποια άλλα…
  Αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να είχε γραφτεί από την αρχή του ανθρώπινου πολιτισμού. Μόνο που τότε τα ζώα θα είχαν ελπίδα για ένα μέλλον οπου όλοι θα είναι ίσοι…Εμείς ελπίζουμε ακόμα άραγε;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: